geplaatst op 9 oktober 2016

Basilicum & Pesto en zo

IMG_2310   IMG_2309

Wat is Pesto? Pesto is een mengsel van verse basilicum, pijnboompitten, parmezaanse kaas, knoflook en olie. Pesto kun je gebruiken als marinade voor vis en vlees, bij groenten, pasta en brood.

Niets is zo lekkerder dan zelfgemaakte Pesto. Wat een verschil in smaak met de pesto uit een potje. Zelfgemaakte Pesto is makkelijk om te maken. De naam Pesto komt van “ Pestare” wat stampen betekent, omdat alle ingrediënten met een vijzel of keukenmachine fijn gemaakt wordt.

Maakt Pesto dik? Een eetlepel Pesto bevat 45 calorieën. Belangrijk als je eet om hier met mate om te gaan als je doel is om af te vallen. Wel levert zelfgemaakte Pesto een hoop gezonde vetten. De onverzadigde vetten uit olijfolie helpen je cholesterolgehalte gezond te houden en beschermen je tegen hart- en vaatziekten.

Een van de belangrijkste ingrediënten in Pesto is basilicum. Als kruidenplant is Basilicum is handig om in huis te hebben. Het heeft weinig onderhoud nodig en is vers zo lekker. De verse Basilicumblaadjes pas op het laatst aan het eten toevoegen. Anders verdwijnt het heerlijke aroma.

Daarnaast is Basilicum een belangrijke antioxidant uit de mediterrane keuken. In de kruidengeneeskunde wordt Basilicum gebruikt om diverse spijsverteringsklachten aan te pakken. Denk hierbij aan misselijkheid, spastische darmen, krampen over leverproblemen.

Hieronder het simpele recept van groene Pesto

Wat heb je nodig?

30 gram geroosterde pijnboompitten, 30 gram geraspte parmezaanse kaas, 30 gram verse basilicumblaadjes, extra vierge olijfolie, 2 teentjes knoflook, zout, verse zwarte peper.

En nu?

Doe de basilicum, geroosterde pijnboompitjes, geraspte parmezaanse kaas, knoflook in de keukenmachine en maal het fijn ( 1 minuut). Voeg de olijfolie toe en maak een vloeibare massa van. Voeg daarna zout en peper naar smaak toe.

Tip: In plaats van pijnboompitten kan je ook cashewnoten gebruiken. Deze zijn iets goedkoper dan pijnboompitten.

Als je geen liefhebber van knoflook ben, laat het dan weg. De smaak van verse knoflook kan overheersend zijn.

Geniet, leef en eet je Energiek!